Apple iPhone samlar in platsdata även med alla inställningar för applikationer och system inaktiverade påståenden Säkerhetsforskare

Apple iPhone samlar in platsdata även med alla inställningar för applikationer och system inaktiverade påståenden Säkerhetsforskare

Äpple / Apple iPhone samlar in platsdata även med alla inställningar för applikationer och system inaktiverade påståenden Säkerhetsforskare 3 minuter läst

Apple (Foto av Medhat Dawoud på Unsplash)

De senaste Apple iPhonesna samlar in platsdata även när användaren har inaktiverat platsinställningar, hävdade en säkerhetsforskare. Även om uttalandet kan vara delvis sant har Apple erbjudit ett ganska generiskt uttalande som erkänner det potentiellt integritetsinvasiva beteendet. För övrigt finns det ett sätt att stänga av platsinformation på de flesta moderna Apple iPhone-enheter. Det verkar dock som om användarna ofta misstänker granulär kontroll som är tillgänglig för varje applikation för en systemomfattande inställning.



Apple verkar ha erkänt att företaget fortfarande samlar in platsdata för iPhones även när användaren har inaktiverat platsinställningar. Den villkorliga acceptansen av det till synes störande beteendet kommer efter att en säkerhetsforskare fann att den senaste Apple iPhone 11 Pro 2019 samlade in data även efter att platsinställningarna stängdes av. För övrigt verkar forskaren ha upptäckt behovet av att utbilda integritetsmedvetna användare om hur man korrekt inaktiverar insamlingen av platsdata.



Apple iPhone samlar in platsdata men det kan förhindras genom att följa en korrekt procedur:

En video som publiceras på YouTube påstår att bevisa hur Apple iPhone Pro 2019 har aktiv platsuppsamling efter att användaren valt 'aldrig' för alla enskilda systemtjänster och appar. Videon har publicerats av säkerhetsforskaren KrebsOnSecurity. Tydligen vidarebefordrade användaren problemet till Apple. Som förväntat gav Apple dock ett generiskt svar om att vissa tjänster kräver platsinformation och att de fortsätter att samla in det även när användaren har inaktiverat platsinställningar.

KrebsOnSecurity hävdar att Apples nya iPhone 11 Pro söker intermittent användarens platsinformation även när alla applikationer och systemtjänster på telefonen är inställda för att aldrig begära dessa data. Medan Apple officiellt har hävdat att detta beteende är av design och därmed avsiktligt, verkar svaret direkt motsäga Apples egen integritetspolicy som rutinmässigt förespråkar och annonserar högsta möjliga säkerhets- och integritetsskyddsprotokoll i sina enheter.



Apples egen policy säger (delvis): 'Du kan också inaktivera platsbaserade systemtjänster genom att trycka på Systemtjänster och stänga av varje platsbaserad systemtjänst.'

Säkerhetsforskaren upptäckte dock att det finns vissa systemtjänster på den här modellen (och eventuellt andra iPhone 11-modeller) som fortsätter att begära platsdata. Ingen inställning kan inaktiveras helt av användare utan att stänga av platstjänster. Detta framgår tydligt av närvaron av pilikonen ovanpå Apple iPhone som visas slumpmässigt men regelbundet även efter att ha inaktiverat alla systemtjänster som använder plats.



Hur aktiverar jag fullständigt insamling av platsdata på Apple iPhone Pro och eventuella andra iPhone 11-modeller?

Tydligen borde helt avstängning av platstjänster fungera och hindra Apple iPhone från att någonsin aktivera platstjänsterna för att samla in relevant information. Men de flesta användare, omedvetna om systemomfattande inställningar, stänger av platstjänster för enskilda appar. Det behöver inte nämnas att detta lämnar ett stort gap av osäkerhet. Dessutom kan många appar och tjänster enkelt ha systemnivååtkomst till platsdata. Detta skulle helt enkelt innebära att den senaste Apple iPhone Pro och eventuellt andra iPhone 11-modeller skulle ha nödvändigt tillstånd för att periodiskt aktivera platstjänster och samla in data.

Apple har förtydligat att företaget inte ser beteendet som säkerhetsmässigt. ”Det förväntas bete sig att platstjänstikonen visas i statusfältet när platstjänster är aktiverade. Ikonen visas för systemtjänster som inte har någon omkopplare i Inställningar, ”hävdade företaget.

Säkerhetsforskarens argument verkar nu vara begränsat till förmågan hos enskilda appar som samlar in platsinformation, även när användaren specifikt har blockerat appen från att göra det. Tekniskt sett bör en app som är specifikt förbjuden att komma åt platsinformation inte kunna göra det. Men för närvarande verkar Apple ha bekräftat att det verkligen tillåter appar att samla in platsinformation oavsett inställningarna.

Taggar äpple iOS iPhone